Bahan-bahan:
A) 200 gm agar-agar B) 1200 ml air
50 gm gula pasir 25 gm agar-agar
1/2 sudu besar biji selasih 150 gm gula pasir
1/2 cawan cendol 100 gm santan pekat
130 gm susu cair sedikit pewarna merah,hijau,kuning dan garam
Cara:
1. Masak agar-agar A hingga hancur masukkan gula pasir dan tapiskan. Masukkan biji selasih dan susu cair kemudian adunan masukkan kedalam acuan.
2. Masak agar-agar bahagian B hingga hancur dan masukkan gula pasir hingga larut. Kemudian masukkan santan dan tepung kastad. Masak dengan api yang perlahan dan kacau selalu.
3. Bahagikan kepada 3 bahagian dan campurkan dengan warna hijau, kuning dan merah tadi (3 warna)
4. Tuangkan berselang seli kedalam acuan. Biarkan adunan hampir beku setiap lapisan. Sejukkan dan sedia dihidangkan. Hiaskan dengan potongan buah naga diatasnya dan mengikut kreativiti masing-masing.
Selamat mencuba.... memang sedap.
Untuk pengetahuan semua resipi ini telah mendapat johan dalam pertandingan puding 1 Malaysia yang diadakan di Kg Piandang, Batu Gajah Perak anjuran Kemas .Tahniah!
DAN PEMENANGNYA ADALAH .............
PUAN SITI NORINI BT SARTAM
Tahniah ! tahniah!
No comments:
Post a Comment